pexels-pixabay-416320-1024x683.jpg

3 tips för att överleva företagets insolvens

Det finns naturligtvis en mängd olika orsaker till att insolvens i ett företag uppstår. För det första kan det vara störningar i organisationen, men även förändringar i efterfrågan, omstruktureringar i företaget med mera. Oavsett anledning är det tufft, inte minst för dig som företagsledare att gå igenom en sådan fas. På Partnerinvest arbetar vi dagligen med företag som av olika anledningar befinner sig i ekonomiska svårigheter och med bred erfarenhet och hög kunskap investerar vi i bolag för att vända dem till sitt rätta värde. Men hur kan man överleva företagets insolvens? Vi ger dig 3 handfasta tips!

1. Använd ditt nätverk – innan, under och efter insolvens

För visst finns det få saker som är så kraftfulla som nätverket? Det kan vara allt från andra företagare till mentorer och organisationer. Dela med dig av din situation och ta emot hjälp från människor som önskar hjälpa. Boka in möten, ta kontakt på LinkedIn och besök event för företagare av olika slag. I framtiden när du är på fötter igen, och någon kontaktar dig för hjälp är det din tur att stötta och hjälpa.

2. Sök hjälp – innan det är för sent

Vårt kanske viktigaste tips är att du vid, eller helst innan insolvens, söker hjälp! Vi kan inte nog understryka hur viktigt detta är för alla bolag som befinner sig i en ekonomiskt ohållbar situation. Det finns ofta möjligheter för företag att få hjälp om man utreder möjligheterna i tid. Naturligtvis är det enklare att hjälpa ett bolag så tidigt som möjligt för att stå upp på fötterna igen. Kanske är rekonstruktion ett alternativ? Eller en investering? En investerare som har god kunskap kring just er verksamhet och som kommer in i verksamheten med nya ögon kan se saker på andra sätt, vilket kan vara positivt för företagets väg framåt. Vi råder dig att vara öppen för olika alternativ.

Partnerinvest ser vi potential i de bolag som för tillfället inte har en god lönsamhet. Vi har såväl lång erfarenhet som gedigen kunskap och vänder bolag till dess rätta värde. Detta är något vi kallar turnaround. Sök hjälp – kontakta oss redan idag för att se vad vi kan göra för just dig och ditt bolag.

3. Ta kontroll över kassaflödet!

För företag som är insolventa innebär det att utbetalningarna är större än inbetalningarna och att man inte har möjlighet att betala alla skulder. Här handlar det om att ta kontroll över företagets utgifter. Börja med att titta på om det finns utgifter som kan uteslutas helt eller kanske abonnemang som kan avslutas samt inköp som ni klarar er utan en tid framöver? För det första är det viktigt att du ser över såväl abonnemang som försäkringar, men också fasta avgifter. Kan du få bättre priser hos dina leverantörer? Varje krona sparad är en vinst under tider av ekonomiska svårigheter. Vidare bör du kika närmre på hur det ser ut med personal. Naturligtvis är det aldrig roligt att skära ned på styrkan men kanske är det vad som krävs för en tid framöver.

insolvens

Partnerinvest – från insolvens till turnaround

Slutligen, för dig som kämpar med att få företaget på fötter, råder vi dig att kontakta oss. Låt oss ta en kaffe och se över hur vi kan hjälpa dig. Våra mest grundläggande värderingar är öppenhet, ärlighet och respekt och vi har förståelse för att ekonomiska svårigheter är jobbigt, påfrestande och det är inte sällan vi pratar med företagare som skäms över situationen. Vi förstår dig! Kontaktuppgifter finner du här. Vill du läsa mer om vad vi gör och hur vi kan hjälpa finner du mer information om det här. Vi ser fram emot att höra från dig!